zomerwarmte

zomerwarmte

Het is zomer in Nederland. Behalve dat de droogte voorlopig nog aanhoudt, wordt het de komende dagen nog nét even wat warmer.

onzintips

Het is ook vakantie en dus een beetje komkommertijd. Op nieuwskanalen en social media steken filmpjes met ‘tips tegen de warmte’ en ‘hoe slaap ik in een tropennacht” dan ook de kop op, waarin onder andere wordt aangeraden je in te smeren met mentholpoeder en twee glazen water met ijsklontjes te drinken vlak voor je gaat slapen. Op z’n zachtst gezegd niet zulke fijne tips wat mij betreft.

Allereerst sluit je met talkpoeder je huid af en kan een stofje dat je op je huid aanbrengt helemaal niet voor rust (lees..slaap) en verkoeling van binnenuit zorgen. Verder is in diverse artikelen volop informatie te vinden waarom ijskoud drinken wellicht niet zo goed is voor je en kan leiden tot fysieke klachten en vermoeidheid. Je lichaam wil het koude water namelijk graag weer op lichaamstemperatuur brengen, wat veel (extra) energie kost. Ook kan ijskoud water leiden tot maag- en spijsverteringsproblemen. Juist vlak voor je gaat slapen wil je je lichaam niet belasten met een plens ijskoud water in je maag, waardoor je je lichaam juist aanzet tot een reactie, die niet bevorderlijk is om lekker rustig in slaap te vallen. Integendeel.

houdt het hoofd koel

Zeker is goed drinken altijd al belangrijk en bij hogere temperaturen en fysieke inspanning nog veel belangrijker. Sowieso, ook bij minder warm weer, kunnen een aantal percentages vochtverlies al tot fysieke klachten leiden. Als je water drinkt, is het allereerst belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft en dat is dus niet ijskoud. Verder is het beter gedurende de dag gehydrateerd te blijven. Dus drink elk uur een glas water (het liefst ook nog in kleine beetjes) dan kom je al snel aan de hoeveelheid die daarvoor ongeveer nodig is. Vind je water niet zo lekker? Voeg dan combinaties van komkommer, muntblad, frambozen en limoensap toe.Gebruik een mooi glas of doorzichtige bidon om het leuker te maken. Dat werkt voor kinderen maar ook voor volwassenen. En ik kan het niet laten: als je een bidon gebruikt denk er dan aan dat deze BPA vrij is.

ouderen

Denk deze dagen ook aan de ouderen in je omgeving. Zij voelen vaak niet meer zo goed dat ze moeten drinken, denken dat ze het niet nodig hebben of vinden dat ze dan te vaak moeten plassen. Toch overlijden er bij heet weer ook in Nederland veel ouderen als gevolg van uitdroging. Dat schijnen zelfs 30 ouderen per graad per week te zijn volgens het RIVM.

genieten

Houdt het hoofd gewoon koel en drink, eet en rust een beetje Mediterraans als dat kan. Geniet vooral van de zomer, van het mooie weer en van (de rest van) de vakantie. Voor we het weten is het echt gewoon weer herfst.. ;).

bronnen

https://www.ahealthylife.nl/7-op-wetenschap-gebaseerde-gezondheidsvoordelen-van-voldoende-water-drinken/

https://jessevandervelde.com/bpa-andere-slechte-oestrogenen-en-kanker/

https://www.nu.nl/binnenland/5380220/ouderenbond-noemt-nationaal-hitteplan-rivm-overdreven.html