spierkramp

Je lichaam bestaat uit meer dan 600 spieren. In die spieren bevinden zich spiervezels. Normaal gesproken zijn niet alle vezels in een spier gelijktijdig actief. Terwijl een deel van de vezels samentrekt is de rest in rust. De vezels in een spier wisselen dit ‘rusten en actief zijn’ af in een hoge frequentie. Op die manier kan een spier gedurende langere tijd blijven presteren.

wat is spierkramp eigenlijk

Kramp is een plotse, onwillekeurige samentrekking van alle spiervezels van een spier. De spieren krimpen bij de samentrekking met volle kracht ineen, waardoor de typerende pijnlijke kramppijn ontstaat en een deel van je lichaam ongecontroleerd een afwijkende houding aanneemt. In principe kun je in elke spier kramp krijgen, tot zelfs in je hart (angina pectoris), maar het meest komen spierkrampen voor in de kuit, voet en tenen, scheenbeenspieren en handen. Bij een plotselinge kuitkramp, zeker wanneer die ontstaat tijdens een actieve beweging, is het altijd belangrijk te controleren of het niet gaat om een zweepslag. Rekken van de spier zou de schade dan alleen maar groter maken. Als het inderdaad gaat om een spierkramp, is rekken de aangewezen methode om de pijn van een spierkramp snel te laten afnemen. Uit ervaring blijkt dat de spier voorlopig gevoeliger blijft voor herhaling.

Zo nu en dan een kramp is eigenlijk geen probleem en we weten waarschijnlijk allemaal hoe dat voelt. Maar wat als nachtelijke zeer pijnlijke kuitkrampen je uit je slaap houden. En wat als je sportprestaties lijden onder het feit dat je al weet dat je halverwege je 10 kilometer loop zult worden gedwongen te gaan liggen op de natte straatstenen…

Spierkramp betekent eigenlijk dat de zenuwen die de spiervezels aansturen verkeerd reageren en te veel signalen doorsturen om samen te trekken. Er is onduidelijkheid over wat dat ‘verkeerd reageren’ nou precies veroorzaakt, ook al beweren veel sites op internet anders. Deugdelijke en minder deugdelijke onderzoeken bevestigen én ontkrachten veel en zijn in de meeste gevallen ook nog bekostigd door een farmaceutisch bedrijf.

geneesmiddel

Zo zijn er redelijk wat websites ter promotie van het geneesmiddel Hydrokinine (merkloos). Het is het meest gebruikte geneesmiddel voor spierkrampen. Hydrokinine is een vrij verkrijgbaar maar niet ongevaarlijk geneesmiddel (spierverslapper), dat aangetoond schade kan opleveren aan ongeboren baby’s, ernstige bijwerkingen heeft en onvoldoende onderzocht is op bijwerkingen op lange termijn. Bovendien blijkt dat het effect van dit geneesmiddel na twee weken afneemt. De fabrikant heeft daar een goede oplossing voor gevonden door het geneesmiddel in kuurvorm aan te raden op verschillende en niet altijd herkenbare websites waarin hydrokinine wordt gepromoot op basis van minimale informatie.

mogelijke oorzaken

Mogelijke en tot nu toe bekende (ervarings-)oorzaken voor spierkramp zouden onder andere kunnen zijn:

  • Een verstoorde bloedtoevoer met als gevolg een zuurstoftekort in de spier (door het dragen van strakke kousen of skinny jeans, spataderen, hoge hakken, slechte houding, weinig beweging, roken)
  • Een te laag glucosegehalte of een zouttekort in de spier (door voedingskeuzes, dieet, langdurig sporten)
  • Een mineralentekort (genoemd worden in dit verband vooral magnesium en calcium, maar ook vitamine B-complex, vitamine D, vitamine E, zink en natrium)
  • Vochtverlies of vochttekort waardoor de elektrolytenbalans verstoord raakt (overmatig zweten, te weinig drinken, langdurige sportprestaties, ziekte)
  • Overbelasting en vermoeidheid (ongeoefend of langdurig sporten of juist te weinig of verkeerde lichaamsbeweging, langdurig in dezelfde houding blijven)
  • Kou (een te koud bed, zwemmen in te koud water, slechte opwarming bij sport, weersomstandigheden, lage lichaamstemperatuur)
  • Als bijwerking van het gebruik van een flink aantal typen medicatie
  • Ziekte, bepaalde aandoeningen, zwangerschap, overgang (verbonden met een aantal mogelijke oorzaken hierboven)
  • Andere hormonale disbalansen

mogelijke oorzaakgerichte oplossingen

Omdat er zoveel oorzaken of oorzaakcombinaties zijn, zal ook de lange termijn oplossing niet altijd gemakkelijk te vinden zijn, al blijkt deze achteraf nog zo voor de hand liggend.

Goed drinken is erg belangrijk voor alle systemen en processen in je lichaam. Zorg er dus sowieso altijd voor dat je voldoende vocht per dag binnenkrijgt, maar zeker voor, tijdens en na (duur)sportprestaties. Ook de midden in de zomer en zelfs midden in de winter (door de CV) kun je meer vocht verliezen ook al merk je dit niet.

Magnesium en calcium zou je kunnen proberen, liefst in combinatie, maar dan wel in een door het lichaam goed op te nemen wijze, zoals bijvoorbeeld Schüssler celzouten 7 en 12.

Triggerpoint therapie en massage is zeker het proberen waard om het probleem bij de kern aan te pakken, mits de spierkramp inderdaad door triggerpoints veroorzaakt wordt. Uit een aantal artikelen blijkt namelijk dat triggerpoints (vaak in combinatie met een of meerdere van de omstandigheden hierboven) in heel veel gevallen de oorzaak kunnen zijn van herhaalde spierkrampen. Triggerpoints kunnen simpel, snel en doeltreffend worden behandeld.

Laat je niets wijsmaken over pijnlijke regelmatig terugkerende spierkrampen. De echte oorzaak is niet algemeen en dat is waarschijnlijk gelegen in het feit dat die oorzaak uit meerdere verschillende (ervarings)omstandigheden bestaat. Laat een goede anamnese maken door iemand die de tijd voor je neemt, waardoor je weet wat doeltreffend is om wel of niet te proberen. Laat je niet verleiden tot dat enige en ondoeltreffende geneesmiddel.

Een aanvulling op je voeding, een elektrische deken in je bed, een triggerpoint behandeling, gebruik van magnesium… het kan zomaar de juiste oplossing zijn. Juist hier geldt ook, wat voor de een werkt, werkt voor de ander helemaal niet. Als je hulp nodig hebt, denk ik graag ontkrampend met je mee.

‘..en hoofdschuddend kijk ik mijn dochter na terwijl ze wegfietst in haar skinny jeans, gympen met de veters ergens losjes tussen gestopt en het dunne vestje (omdat niemand op de middelbare al een winterjas aanheeft). Het is 8 graden en motregent, maar ze voelt het niet. Haar gezonde sapje staat nog op het aanrecht, want daar had ze net geen tijd meer voor. Een magnesiumsupplement voor haar kuitkrampen in huis halen of toch maar wat aanpassingen in haar leefstijl doorvoeren?..’