keto dieet en keto griep

keto dieet

Het keto dieet stijgt in populariteit. Begrijpelijk, want snel afvallen door vet te gaan verbranden door middel van gezonde en ook lekkere voeding is natuurlijk aantrekkelijk. Normaal gesproken haalt je lichaam de energie uit voornamelijk koolhydraten zoals aardappelen, brood, rijst en pasta. Bij het keto dieet eet je veel vetten en weinig koolhydraten. Als het lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt, schakelt het over op de vetverbranding. Je lichaam breekt de vetten af tot zogenaamde ketonen en dit proces wordt ketose genoemd. Bij het keto dieet zijn dus niet de koolhydraten maar de ketonen de belangrijkste energiebron voor je lichaam.

Voeding heeft een enorme impact op ons lichaam -op een positieve en negatieve manier- en dat wordt nog steeds onderschat. Kijk maar wat er zoal te koop ligt en staat in de supermarkten aan gekunstelde voeding. Als je dit eenmaal begrijpt, kun je dit dus in je voordeel gaan gebruiken. Maar de omschakeling naar andere en betere voeding kan ook even op een niet zo prettige manier merkbaar zijn. Bij een Keto dieet wordt dit Keto griep genoemd.

keto griep

Keto Griep is geen echte griep, maar je kunt je echt aardig belabberd voelen. Het is een verzamelnaam voor de symptomen die je kunt ervaren tijdens de eerste periode dat je met een keto leefstijl of dieet bent begonnen. De intensiteit van de verschijnselen verschilt van persoon tot persoon. Het is eigenlijk een periode van aanpassing waar je lichaam doorheen moet. Je lichaam is altijd gewend geweest aan een verbranding van koolhydraten als energie en door ‘ketogeen te gaan’ schakel je over naar een vetverbranding. Deze overgang heeft een enorme impact op je systeem. Je lichaam ervaart tijdelijk erg veel stress en zo krijgt ook je hormoonhuishouding een hoop voor de kiezen.

Het is belangrijk hier goed mee om te gaan om een keto dieet succesvol te maken. Je kunt je goed voorbereiden, maar zelfs wanneer je er al midden in zit kun je er nog van alles aan doen.

Laten we eerst even kijken naar de symptomen die kunnen voor komen:

 • Futloosheid
 • Overgeven
 • Slecht concentratievermogen
 • Diarree
 • Spierkrampen
 • Prikkelbaarheid
 • Duizeligheid
 • Maagpijn
 • Hoofdpijn
 • Slap en vermoeid voelen
 • Misselijkheid
 • Slaapproblemen

daling schildklierhormonen en stijging van cortisol (stresshormoon)

Er blijkt een direct verband te zijn tussen koolhydratenrestrictie en de afname van schildklierhormoon T3. Dit is een belangrijk hormoon voor ons lichaam. Een tekort van dit hormoon kan fysieke klachten veroorzaken, maar ook klachten zoals futloosheid, vermoeidheid en depressie.

Door “Ketogeen te gaan” duw je je lichaam in soort overlevingsstand. Er is geen of niet genoeg voeding en omschakelen naar een noodsituatie betekent fysieke stress. Wat het lichaam vervolgens doet is cortisol aanmaken, het stresshormoon bij uitstek. Cortisol wordt dan ingezet als een soort brandstof, echter heeft die verhoogde cortisolspiegel negatieve gevolgen voor je welzijn. Een verstoord slaappatroon is één van de gevolgen die je kunt ervaren.

andere gevolgen

Er zijn nog een aantal dingen die in je lichaam gebeuren. Op verschillende sites is hier veel over te vinden, maar ik licht de belangrijkste er hier uit.

gewoon geen brandstof meer

Je lichaam zal eerst alle koolhydraten opmaken. Wanneer deze op zijn is er gewoon een energietekort. Je lichaam is namelijk nog niet in staat in ketose te functioneren. Minder energie geeft een slap gevoel, je kunt het koud krijgen en je slap en slaperig voelen.

verlies van vocht

Eén van de dingen die glycogeen (de opgeslagen vorm van koolhydraten in o.a. spieren en lever) doet, is zich binden aan water. Wanneer deze glycogeenvoorraad opraakt, verdwijnt er ook veel vocht uit je lichaam. Dit kan weer tal van klachten geven als spierkrampen, vermoeidheid en ook diarree. Zeker wanneer dat laatste wordt ervaren, is zorgen voor extra vochtinname belangrijk.

Drink dus meer dan voldoende extra water en/of kruidenthee.

verlies van mineralen

Een ander effect van overgaan naar ketose is de daling van insulineniveaus in je lichaam, want er is tenslotte steeds minder glucose in het lichaam. Er is een link tussen de aanwezigheid van insuline en de mineralenhuishouding. Wanneer, door steeds minder suikers in het lichaam, de insulineniveaus dalen, gaat het lichaam natrium, magnesium en andere mineralen via de urine uitscheiden.

Extra inname van mineralen/elektrolyten en in het bijzonder magnesium is dus aan te raden.

slaaptekort

Zorg ook voor voldoende en extra slaap. Niet voldoende slapen is funest, welk dieet je ook gebruikt. Bovendien heeft een tekort aan slaap een negatief effect op je insulineniveaus. Zorg ervoor dat je niet in een jojo terecht komt waarbij je doelstellingen en slaaptekort elkaar bevechten. Zie ook de blog slaap lekker.

Hier zijn een paar websites waar goede informatie en verdere uitleg te vinden is.

https://nutrita.app/article/keto-diet-and-stress-hormones/

keto griep, wat kun je eraan doen

Met een natuurgeneeskundig consult en/of  een voedings- en leefstijladvies ben je waarschijnlijk geholpen. Verder is de inzet van fytotherapie een meer dan uitstekende optie. Het versterken en in balans brengen of houden van je hormoonhuishouding is daarbij het uitgangspunt, net als begrijpen wat je lichaam doet en waarom. Prima om in te zetten tijdens of ter voorbereiding van de startperiode bij een ketonen lijfstijl.

Regien Theuns | balance touch | 12.2019 voor Bart Veldkamp – Evonuovo

Evonuovo pakket reset kracht en stress: Voor zware stressbelasting in het lichaam hebben we een pakket samengesteld dit zich richt op ondersteuning van de hormoonhuishouding, door het gebruik van adaptogenen, kruidenextracten en extracten van groenten, greens en fruit. Wij zetten een specifieke combinatie en standaardisatie in van onder andere Ashwaghanda, Rhodiola, Holy Basil, Schisandra en Griffonia Simplicifolia.