herfstdip

De zomer verdwijnt langzaam (..of eigenlijk best plotseling dit jaar..) en ineens hebben we te maken met regen, grijze luchten en het moment waarop we toch echt de kachel een slinger moeten geven. Elk jaargetijde heeft zo zijn charmes, maar de meeste mensen ervaren dat hun gemoedstoestand wat minder uitgelaten is tijdens de overgang van de zomer naar de herfst.

lichte depressie of herfstdip

Bij een kleinere groep mensen is er sprake van lichte depressie. Het woord depressie gebruiken we niet gemakkelijk over onszelf en klinkt al snel te zwaar, dus houden we het graag op een wat populairder en luchtiger woord. Herfstdipje.

Zelfs zo’n lichte depressie gaat vaak gepaard met zowel fysieke als mentale en emotionele klachten. De belangrijkste kenmerken van een lichte depressie zijn onder andere een neerslachtige stemming, gevoel van leegheid, verlies van zelfvertrouwen, verstoord eetgedrag, concentratieproblemen, angst, het verlies van het plezier en positiviteit. Lichte depressiviteit kan zich tegelijkertijd ook uiten in fysieke klachten. Fysieke klachten die veel voorkomen zijn onder andere lichamelijke vermoeidheid, spierpijn, spanningshoofdpijn, slaapstoornissen en een verstoorde spijsvertering.

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij zo’n herfstdip, maar nu gaat het vooral over het effect van lichaamsmassage. Een volledige lichaamsmassage is een goede manier om klachten ten gevolge van een depressie te verlichten en het algemeen welbevinden te bevorderen. Denk daarbij aan een klassieke massage, wellnessmassage, ontspanningsmassage of hotstone massage.

massage en het verlichten van psychische klachten

Onderzoeken hebben uitgewezen dat massage het parasympatisch gedeelte van het zenuwstelsel kan beïnvloeden. Dit is het gedeelte van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam helpt om zich te herstellen en tot rust te komen, kortom om stress, spanningen, stemmingswisselingen en angsten te verminderen. Allemaal symptomen die kunnen voorkomen bij een depressie. Hormonen die een belangrijke rol spelen bij de werking van het parasympatisch zenuwstelsel zijn cortisol, noradrenaline, endorfine, serotonine en oxytocine. Door massage neemt de aanmaak van cortisol en noradrenaline af, waardoor men zich rustiger en evenwichtiger voelt. Massage zorgt verder voor het toenemen van endorfine, een lichaamseigen pijnstiller die ook voor een geluksgevoel zorgt. Ook de aanmaak van serotonine neemt toe door massage. Dit is ook een ‘feel-good stofje’ dat een positieve invloed heeft op de stemming, het zelfvertrouwen, slaappatroon en de verwerking van pijnprikkels. De aanraking bij massage stimuleert ook de aanmaak van oxytocine, dat voor een gevoel van geborgenheid en rust zorgt. Oxytocine heeft daarom ook niet voor niets de bijnaam ‘knuffelhormoon’.

massage en het verlichten van fysieke klachten

Depressie zorgt al snel voor verstarring en verkramping in je lichaam. De spanning zet zich vast in de spieren en meestal vooral in de schouders en nek. Dit kan vervolgens tot spanningshoofdpijnen leiden. Ook de ademhaling kan door te veel spanning verstoord raken en te oppervlakkig worden. Behalve dat de stress in je lichaam daardoor alleen maar toeneemt, hebben spanning en een verkeerde ademhaling weer effect op de bloedsomloop en daarmee ook op de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen, met alle negatieve gevolgen voor de organen, spieren en andere weefsels. Door middel van massage kan de bloedsomloop worden gestimuleerd, worden spanningen verminderd en de celstofwisseling gestimuleerd. Ook kan massage helpen om weer dieper en meer ontspannen adem te halen. Pijnklachten en andere lichamelijke ongemakken zullen mede hierdoor verminderen.

Er is geen reden om je herfstdip uit te zitten tot de eerste sneeuwvlokken neerdwarrelen en je je blij als een kind stort op het naar buiten sjouwen van de slee en het opwarmen van chocolademelk. Pak je herfstdip aan. Eet en drink gezond (en daarover valt natuurlijk veel meer te zeggen..). Sport of beweeg wat vaker en dan ook nog het liefst in de buitenlucht. Denk aan de mogelijkheden van suppletie en fytotherapie. Verwen jezelf extra. En vooral..laat jezelf regelmatig masseren!