cellulite

De zomer is begonnen, de benen gaan bloot en de verkoopadvertenties waarin pleisters, crèmes, ringen, gels, pillen, apparaatjes, kruidendrankjes en andere mogelijkheden ‘voor de snelle bestrijding van cellulitis’ (??) zijn losgebarsten. Je valt ook nog af, je hongergevoel verdwijnt en dat alles terwijl je beter slaapt dan ooit. Tijdens die slaap krijg je de ontgifting er gratis bij en verbrand je calorieën tot je een ons weegt.

no way!

Dames die last hebben van cellulite (de bobbelige structuur vlak onder de huid die al dan niet gepaard gaat met geheel of plaatselijk overgewicht) willen daar, begrijpelijk, supergraag vanaf. Maar die cellulite is niet in een paar dagen ontstaan en er is meer dan een paar dagen voor nodig om er vanaf te komen. Het kan wel..dat is het goede nieuws.

allereerst: cellulitis is geen cellulite en cellulite is geen cellulitis

Cellulitis is een pijnlijke bacteriële infectie. Deze infectie heeft niet alleen betrekking op de oppervlakte van de huid, maar ook op de dieper gelegen lagen zoals de lederhuid en het onderhuidse weefsel. De infectie begint meestal klein, op een stukje kwetsbare huid, en breidt zich vervolgens uit over de aangrenzende huid. Wanneer het gebied groter wordt kun je last krijgen van koorts, zweterigheid en gezwollen lymfeklieren in de buurt van de geïnfecteerde huid. Cellulitis kan overal op het lichaam voorkomen, maar de meest geziene plaats is op het onderbeen. Bij cellulitis ga je absoluut naar je huisarts omdat de verschillende bacteriën die dit veroorzaken schadelijk voor (de rest van) je gezondheid kunnen zijn.

Schreeuwerige advertenties die iets geweldigs aanbieden tegen cellulitis mag je dus direct al mijden..omdat ze niet eens weten wát ze nou eigenlijk verkopen en tegen wát. Gebruik je verstand..écht. Bij cellulitis heb je minimaal een antibioticakuur nodig (en kun je daarna maar beter maatregelen nemen om de negatieve gevolgen van zo’n antibioticakuur weer teniet te doen, maar dat ter zijde.).

Cellulite (of ook wel sinaasappelhuid genoemd..daar hebben we het dus over..en dat bedoelen de schreeuwerige advertenties hoogstwaarschijnlijk ook) is een zichtbare bobbelige structuur van de huid, die er zo uitziet door verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur. Cellulite komt voornamelijk voor bij vrouwen en vaker bij overgewicht, maar niet altijd. Cellulite is vooral gerelateerd aan je hormonenhuishouding (het is niet voor niets dat veel vrouwen last hebben van cellulite en bijna geen mannen..oestrogeen is daarbij namelijk ‘de boosdoener’). Hoogstwaarschijnlijk speelt een combinatie van voeding en darm microbioom ook nog een rol.

werken aan de buitenkant én de binnenkant

En jawel..er kan zeker wat aan gedaan worden. Dat betekent echter kijken naar de werking van je hormoonhuishouding, aanpassingen in levensstijl (en die kunnen best drastisch zijn, denk aan voeding, anders bewegen, stressbeperking) en behandelingen door een massagetherapeut (want de hardnekkige reeds ontstane ‘bobbels’ lossen niet meer zo maar op als sneeuw voor de zon).

Wil je dus zonder cellulite verder, bedenk dan dat dat kan! En inderdaad hoef je daar geen hongerdieet voor te volgen of je suf te sporten..pff..zelfs liever niet zeg! Maar bedenk ook dat het zeker enkele maanden gaat duren voor er zichtbaar resultaat is en dat het afhankelijk is van je eigen inzet om je gezondheid te verbeteren, niet van een kant-en-klare-oplossing-in-een-doosje.