interview | koningseditie margriet

In de koningseditie van weekblad Margriet staat een interview over mijn leefstijlwijziging in 2014. Voor mij was dat bijna letterlijk ‘met de billen bloot’ en ik wist van te voren dat het een heel persoonlijk inkijkje in mijn privéleven zou gaan worden. Een beetje giechelend kocht ik dan ook, samen met mijn dochter van bijna 17, twee Margrietjes bij de plaatselijke sigarettenwinkel. We bladerden er even doorheen, zagen een foto van mezelf naast die van Maxima in de inhoudsopgave en een full color paginagrote afbeelding bij het artikel. Best een beetje spannend. Mijn dochter fluisterde ‘Doe alsjeblieft dicht en zeker niet zeggen dat je erin staat zo dadelijk bij de kassa hoor mam, want dat is pas echt awkward..!’.

hormoonbalans

Normaalgesproken gaan ‘gewichtsgerelateerde’ interviews in damesbladen over minder calorie inname en meer sporten. In dit artikel gaat het daar gelukkig juist niet over. Alhoewel de oorspronkelijke tekst van Els Meyer is herschreven en veel persoonlijke en hormoongerelateerde informatie moest wijken, blijft het fijn dat het belang van het eten van voldoende gezonde vetten en eiwitten, het schrappen van suikers en snelle koolhydraten, het puur en gezond eten en het uit de weg gaan van toevoegingen (en in mijn geval melk, gist en tarwegluten) een belangrijke rol innemen. Dat geldt ook voor klachten die kunnen ontstaan door hormonale disbalansen, wat er nodig kan zijn voor het opnieuw verkrijgen van die hormonale balans én waarom je dat zou willen.

Natuurlijk zit ik bijna 24/7 in deze materie en verdwijn ik soms ongemerkt in een soort van vakjargon, waarvan ik denk dat iedereen dat wel begrijpt en -belangrijker- wel wil weten. De materie is niet altijd zo vanzelfsprekend als ik denk en dat geldt zeker ook binnen mijn eigen privé sfeer. De afkeurende blikken van mijn gezin zijn overduidelijk tijdens zo’n speech, helemaal als ik tijdens het avondeten enthousiast losbarst, terwijl er hoop was op frietjes die avond en er in plaats daarvan een (overigens hartstikke lekker) raapstelenstamppotje op tafel staat. Gezondheid dubbel op, tja, dat is teveel van het goede.

eten ‘wat de supermarkt schaft’

In eerste instantie las ik het artikel heel even met gemengde gevoelens. Ik had zoveel meer willen overbrengen over hormonen en zoveel minder over het eten van chocola, pizza en witte boterhammen. Juist de vanzelfsprekendheid van ‘eten wat de supermarkt schaft’ (een term die ik hiervoor bedacht heb) en daar verder niet over nadenken, had ik meer willen benadrukken. Want ik ben er van overtuigd dat heel veel vrouwen (en mannen en helaas ook kinderen) eten en leven zoals ik dat deed. Maar 4 pagina’s blijven 4 pagina’s en dat was eigenlijk al best heel veel ruimte.

In de week dat de Margriet koningseditie 17 in de winkel lag, tot en met vandaag dus eigenlijk, kreeg ik naar aanleiding van het interview heel veel terugkoppeling met de opmerking dat het artikel wel degelijk een eyeopener is. Hormoonfactor trainers en hormoontherapeuten weten veel, maar de ‘doorsnee’ vrouw blijkbaar nog steeds niet altijd. Dus misschien is mijn doelstelling behaald, namelijk een andere manier van denken aanboren bij vrouwen die kampen met klachten en/of gewichtsproblematiek.

de moeite waard

En met de billen bloot blijkt dus helemaal niet zo erg. Sterker nog, ik ben best trots op mezelf. Zeker als ik me realiseer, dat als zelfs maar vijf vrouwen door dit artikel op andere ideeën komen, het al allemaal hartstikke de moeite waard is geweest. Los van de eer, want eerlijk is eerlijk, ik heb eigenlijk best een beetje een week of fame ervaren als ik langs de stapel Margrieten liep bij supermarkten. Ik ben ook maar gewoon een mens.. ;).

interview editie 17 weekblad margriet

Heb je het artikel gemist. Lees het dan hier alsnog.